Skip to main content

DE PELSERTOREN & HISTORIE

De Pelsertoren in de stadsmuur van Zwolle is een muurtoren en onderdeel van de stadsverdedigingswerken. De Pelsertoren (ca. 1475–1500) en het Pelserpoortje (17e eeuw) hebben de status van rijksmonument.

Het lijkt erop dat de naam ‘Pelsertoren’ pas in de 20e eeuw is ontstaan. Op de kadasterkaart van 1832 wordt hij beschreven als ‘Vestingtoren’ en tot minstens de jaren ’40 werd in stukken steeds gewag gemaakt van ‘de toren bij het Pelserpoortje’. De naam van het poortje is ontleend aan het feit dat hier ooit huiden(pelsen) werden gewassen en gedroogd. De toren is pas veel later vernoemd naar het ‘pelserpoortje’.

Ca. 1980 werd de Pelsertoren ‘historiserend’ gerestaureerd. Dat wil zeggen, proberen om een monument in de oorspronkelijke staat te herstellen, zelfs als die oorspronkelijke staat nooit heeft bestaan. Het destijds aanwezige schuine dak werd vervangen door een ommuring met kantelen, schietgaten en een torentje op basis van historische tekeningen. Maar of de toren er ooit zo heeft uitgezien is niet met zekerheid te zeggen. Wij zijn er natuurlijk heel blij mee oa. vanwege het geweldige dakterras dat wij mede hierdoor boven op de toren hebben kunnen creeren.

En nu na al die jaren zijn wij in december 2016 met veel plezier van start gegaan met dit ‘klein hotel’. We hebben geprobeerd in een streng en gesloten bolwerk, een vrolijke en lichte sfeer te realiseren. Het gebouw met zijn karakteristieke vorm en elementen hebben wij gecombineerd met een modern en kleurrijk interieur en ook met originele oplossingen voor de sanitaire voorzieningen.

Iedere keer opnieuw ervaren wij als eigenaren samen met onze gasten hoe het gebouw tot de verbeelding spreekt en oproept tot gesprek en fantasie.

De toren verbonden aan een overgebleven deel van de middeleeuwse stadsmuur en direct gelegen aan de Thorbeckegracht vormt samen met de (historische) boten gelegen in de gracht en de oude gevels van de monumentale panden aan de andere kant van de gracht een beeldbepalend gezicht van Zwolle.